COSMOLİNE™ Treat Zn – Çinko Fosfat Kaplama Kimyasalı

COSMOLİNE™ Treat Zn – Çinko Fosfat Kaplama Kimyasalı

  • Yüksek korozyon direnci sağlaması istenilen metal parçalar için uygun olan fosfatlama tipi çinko fosfattır. Çinko fosfat kaplaması otomotiv sektöründe ve çeşitli elektronik üretim alet endüstrilerinde yaygın olarak kullanılır. Kötü dış ortam şartlarında kullanılan ekipmanlar için toz boya ve elektro-kaplama (kataforez boyama) öncesinde kullanılan en uygun kaplama şeklidir. 

    Çinko fosfatlama, demir fosfat kaplamaya göre metal üzerine çökme şeklinde bir kaplama yapar. Metal üzerinde oluşan çinko fosfat kaplama kalınlığı 2- 35 g/m² dir. Boya altı için uygun olan çinko fosfat kaplama kalınlığı 2-5 g/m² dir. Daha yüksek kaplama kalınlıkları boya altı için uygun değildir. Tel çekme ve boru çekme hatlarında çinko fosfat kaplama kalınlığı 7- 15 g/m² arasında olabilir. Daha düşük kaplama haddelerin zorlanmasına neden olduğu için tavsiye edilmez. 20-35  g/m² lik çinko fosfat kaplama kalınlıkları ise koruyucu yağ öncesi kullanılır. Amaç koruyucu yağın çinko fosfat kristalleri arasına girerek uzun süreli korozyon direnci sağlamasıdır.

     

    Çinko fosfatlama prosesi daldırma veya püskürtme hatlarda trikatyon olarak da kullanılabilir. Fosfat kaplama hattının önünde mutlaka alkali veya asidik yağ alma olmalıdır. Yağlı ve paslı metalin çinko fosfat kaplanması problem yaratacaktır. Çinko fosfat kristallerinin ince ve homojen olması için ise fosfat banyosu öncesinde aktivasyon dan geçmesi gerekir. Demir fosfatlama prosesine göre daha karmaşık ve detaylıdır. Dikkat edilmesi gereken parametreler toplam ve serbest asit, sıcaklık, süre ve hızlandırıcı noktasıdır.

    Çinko Fosfat Proses Hattı
    -Yağ Alma (Alkali)
    -Durulama

    -Aktivasyon
    -Çinko Fosfat Kaplama
    -Durulama
    -Pasivasyon (Kromsuz Pasivasyon)
    -Kurutma

Önerilen kullanım şekli

DALDIRMA PROSES

Fosfatlama        ;      Sıcaklık (°C): 40-60     İşlem Süresi (dk) : 3-10

Yağ alma ve temizleme işlemi genellikle yüksek alkali ve konsantrasyonu %1-5 arası, pH’sı 10-13 arası olan çözeltilerde gerçekleştirilir. Sprey sistemlerle kıyaslandığında, yağ alma kimyasalları çok daha fazla silikat ve sodyum hidroksit içeriğine sahiptirler ve çeşitli noniyonik ve anyonik yüzey aktif madde ihtiva ederler.

 

SPREY PROSES

Fosfatlama  ; Sıcaklık (°C): 40-60  Basınç (bar): 1-2       İşlem Süresi (dk) : 2-2.5

Yağ alma kimyasalları olarak genellikle zayıf alkali tip fosfatlar, silikatlar, karbonatlar, boratlar ve düşük köpük özellikli yüzey aktif maddeler kullanılır. Fosfatlama işlemi bittikten sonra, boyama öncesinde metal parçaların kurutulması tavsiye edilir. Sirkülasyonlu kurutma fırınlarında maksimum 120°C ve 5 – 15 dakikalı kurutma uygulanır.

Güvenlik Bilgisi

DİKKAT. Ciddi göz tahrişine yol açar. GÖZLERLE TEMAS HALİNDE: Su ile birkaç dakika dikkatlice durulayın. Kontak lens varsa ve çıkarması kolaysa çıkarın. Sürekli durulayın. Hemen ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİNİN 114 NOLU TELEFONUNU veya doktoru/hekimi arayın. İçeriği/kabı sanayi yakma fabrikasında bertaraf edin. Tıbbi tavsiye gerekiyorsa, ambalajı veya etiketi saklayın. Çocukların erişemeyeceği yerde saklayın.

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU  MGVS No :  110-189